Tırpan Nedir? Tırpan Modelleri Nelerdir?
Tarımda farklı amaçlar için kullanılan el aletlerinden biri olarak tırpanı tanımlayabiliriz. Tarımsal üretim yapılırken bazı bitkilerin hasadı için Tırpan aleti kullanılır. Örneğin buğdaygiller ya da baklagillerin hasadını yaparken tırpanı kullanabilirsiniz. Bitkilerin hasat işleminin yanı sıra bahçe temizliğinde de kullanılır. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde fındık bahçelerinin bakımı yapılırken tırpan aletini kullanabilirsiniz. Fındık ağaçlarının kök kısmında olan ve büyük boylu ve yoğun otların kesilmesi için tırpanı tercih edebilirsiniz. Tırpanı tercih etmenizdeki ilk sebep, tırpanın yapısıdır.
Tırpan aletinin yapısı nasıldır? Tırpanlar yaklaşık olarak 8 bölümden oluşan bir el aletleridir. Bu bölümleri şu şekilde ifade edebiliriz;
·Uç
·Omurga
·Çapak
·Topuk
·Pırazvana
·Halka
·Koparma
·Saplar
Uç kısmı, adından da anlaşılacağı gibi tırpanın bıçak kısmının en ucunu ifade etmek için kullanılır. Tırpanın uç kısmı sivri bir şekilde sonuçlanır. Tırpanın bıçağı uzun ve eğimli şekilde gelir. En uç kısmı ise sivrileşerek son bulur. Bu sayece her hasat hareketinde tırpan ucu kolayca bitki aralığına girerek bıçağa yön verir. Tırpanın yapısında bulunan ikinci kısım ise omurgadır. Bu da yine tırpanın bıçak kısmında bulunur ve bıçağın eğimli kısmını ifade etmek için kullanılır. Sivri ucu ile bitki topluluğuna giren tırpan, omurga kısmı ile bitkinin daha geniş bir çerçevede kesilmesi sağlanır. Çapak kısmı ise bıçağın sap kısmıyla birleştiği noktada bulunur. Tırpan bıçağı çapak noktasına kadar kesim işlemini yapar. Topuk kısmı ise, bıçağın bumeranga benzeyen kısmını ifade etmek için kullanılır.
Pırazvana ve halka de tırpanda bulunan bir diğer kısımlardır. Ek olarak koparma ve sap kısmından bahsederek tırpan yapısı hakkında verdiğimiz bilgiyi sonlandıralım. Koparma kısmı ise tırpanın gövde kısmını oluşturan bir parçadır. Geleneksel bir tarım aleti olan tırpanın kol kısmı yapılırken kullanılan malzeme genellikle ahşaptan oluyor. Ayrıca saplar ile tırpanın tutabilir ve yönlendirebilirsiniz. Ancak bu saydığımız kısımlar geleneksel tırpan modelleri için geçerlidir. Tarım aletlerine olan teknolojik dokunuş tırpan üzerinde de etkili olmuştur.
Tırpan Çeşitleri Nelerdir?
Tarım aletlerinde olan teknolojik güncelleme diğer tüm tarım aletleri gibi tırpan üzerinde de etkili olmuştur. Kas gücü ile çalışan geleneksel Tırpan Modelleri, yerlerini motorla ve farklı güç kaynağı ile çalışan tırpan modellerine bırakmıştır. O halde tırpan modellerini şu şekilde sıralayabiliriz;
·Geleneksel tırpan (ahşap saplı tırpan)
·Akülü tırpan
·Elektrikli tırpan
·Benzinli tırpan
·Motorlu tırpan
Geleneksel Tırpan Modelleri
Geleneksel tırpan, tarımda kullanılan ilk tırpan modelidir. İnsan gücüyle çalışır. Genellikle bahçedeki istenmeyen otlarla mücadelede kullanılır. Ayrıca bazı tarım bitkilerinin hasat işleminde de yine bu tırpan modeli kullanılır. Ancak insan gücü ile çalıştığı için pratiklik açısından diğer tırpan modellerine göre daha az tercih edilir. Çok fazla kullanım ihtiyacı olmadığı zamanlarda kullanılabilecek bir alettir. Daha işlevsel modellerin üretilmesi ile geri planda kalan bir üründür.
Akülü Tırpan Modelleri
Diğer bir tırpan seçeneği olarak öne Akülü Tırpan Modelleri çıkar. Geleneksel tırpana kıyasla daha işlevsel bir modeldir. Her arazi tipinde rahatça kullanılabilir. Ayrıca bahçe bakımında istenmeyen otların temizliğinde de sıkça tercih edilen bir modeldir. Bıçak kısmı, geleneksel tırpandan oldukça farklıdır. Geleneksel tırpanın bıçak kısmı uzun ve eğimli bir şekilde gelirken, akülü tırpanın bıçak kısmı üçlü bıçaktan oluşur. Bu üçlü bıçaklar çift yüzlüdür. Bu sayede her yönü ile kesme avantajı sağlar.
Akülü tırpan modellerinde hız ayarı yapabileceğin bir kısım bulunur. Hız ayarı kolu ile istediğiniz hızda kesme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Akülü tırpan kullanımının size sağlayacağı bir diğer avantaj ise baş kısmının değiştirilebilir olmasıdır. Ancak bu sadece akülü tırpana özel bir durum değildir. Diğer modern tırpan modellerinde de baş kısmı değiştirilebilir. Tırpan başlıkları, misinalı ve bıçaklı olarak iki tanedir. Daha cılız otlar için, misinalı otomatik başlığı tercih edebilirsiniz. Kalınlık derecesi yüksek için bıçaklı başlık daha ideal olacaktır.
Benzinli Tırpan Modelleri
Çalışma kaynağı benzin olan tırpan modelidir. Akülü tırpan modelinde olduğu gibi bu Benzinli Tırpan modeli de geleneksel tırpan modeline göre daha kullanışlı bir üründür. İstenmeyen otlarla mücadele ederken yararlanabileceğiniz bir makinedir. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde fındık bahçesi temizliğinde kullanılır. Fındık hasat zamanı, hasat işleminin daha kolay olması için fındık ağaçlarının kök kısımları ve sıra araları temizlenir. Fındık taneli bir ürün olduğu için tanelerin kolay bulunması ve toplanması için fındık bahçesinin temizlenmesi gerekir.
Benzinli Tırpan Modelleri, teknik özelliklerine göre farklı çeşitlere sahiptir. Motorun gücü, yakıt deposunun kapasitesi gibi değişkenlere bağlı olarak çeşitlilik arz eder. Burada yapmanız gereken şey, ihtiyacınıza uygun olan tırpan modelini satın almaktır. Kullanılacak arazinin yapısına ve büyüklüğüne göre tıpan modelini seçebilirsiniz. Tırpan modelleri, düz ve sırt tipi olarak farklı modellere sahiptir. Eğer eviniz bahçesi için ya da dar bir alan için kullanacaksanız düz tırpan işinizi görmede yardımcı olabilir.
Ancak kullanılacak arazi daha geniş bir alana sahipse ve engebeli ise sırt tipi benzinli tırpan modelini tercih edebilirsiniz. Çünkü motorun gücü tırpanın vereceği hizmeti etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle tırpan almadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve ihtiyacınıza uygun olan tırpan modelini satın alabilirsiniz. Sitemizi incelediğinizde farklı markalara ait benzinli tırpan modellerini inceleyebilirsiniz. Her bütçeye uygun ve uygun fiyatlı benzinli tırpan modelleri yapibahce.com’da keşfedilmeyi bekliyor.
Elektrikli Tırpan Modelleri
Elektrik gücüyle çalışan tırpan modelidir. Özellikle elektrik güç kaynağının bulunduğu arazilerde tercih edilmektedir. Benzinli tırpan modeli ile aynı işlemi yapmak için kullanılıyor. Aralarındaki temel fark ise çalışmak için ihtiyaç duydukları enerji kaynağıdır.
Elektrikli Tırpan Modelleri hem otları kesmeye hem de kesilen otu bir araya biriktirmeye yarar. Ayarlanabilir hızlı dönen bıçağı ile size kaliteli bir hizmet sunar. Şaftlı yapısına sahip bu tırpan modelini elektrik güç kaynağında şarj ederek kullanabilirsiniz. Elektrikli tırpan modelleri için özellikle tercih edilen mekan, evlerin kıyı şeridi ve bahçeleridir. Benzinli tırpan modellerine göre fiyat aralığı daha uygundur. Bütçenize ve ihtiyacınıza uygun elektrikli tırpan alarak bahçe bakımını yapabilirsiniz.
Genel olarak bir değerlendirme yapacak olursak, daha geniş araziler için tercih edilebilecek tırpan modeli, benzinli tırpanlardır. Benzinli tırpan modelleri diğer tırpan modellerine göre daha fazla hizmet kalitesi sağlar. Ancak fiyatı da elektrikli ve akülü tırpan modellerine göre daha pahalıdır. Yine de ihtiyaç durumunuza göre yüksek performanslı bir tırpana ihtiyaç duyuyorsanız almanız gereken tırpan modeli benzinle çalışanlardır. Küçük alanlarda ve engebeli arazilerde de maksimum performans için Motorlu Tırpan çeşitlerine şans verebilirsiniz.
Elektrikli tırpanlar, orta büyüklükteki alanlar için tercih edilebilen tırpan modelidir. Elektrik güç kaynağı olan arazilerde çok rahat bir şekilde kullanılabilir. Performans derecesi oldukça iyidir. Fiyat aralığı benzinli modellere göre daha uygundur. İhtiyaç durumunuza göre tercih edebileceğiniz bir modeldir. Diğer bir tırpan modelimiz olan akülü tırpan modelleri, küçük ölçekli ve fazla performans istemeyen alanlarda kullanılacak modellerdendir. Tırpan modelleri arasında en az ses çıkaran ve gürültü yapmayan modeldir. Çalışma süresi tırpan modeline göre değişse de genellikle 30 – 50 – 65 dakika çalışan modelleri bulunur.
Tavsiyemiz, önce ihtiyacınızı belirleyin daha sonra ihtiyacınıza uygun Tırpan Makinesi seçeneğini satın alın. Yapibahce.com sitemizi incelediğinizde farklı markalara ait tırpan modelleri göreceksiniz. Ürüne tıkladığınızda, ürünün alt kısmında teknik özellikleri kısmını okuyarak ürün hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.