Solar Enerji Sistemi Nedir?

22-05-2024 11:59
Solar Enerji Sistemi Nedir?
Solar Enerji Sistemi Ne İşe Yarar?

İnsan hayatını kolaylaştıran icatlardan biri olan solar enerji sistemleri, son zamanlarda çoğu kullanıcının memnun kaldığı ve kullanıcı sayısının git gide arttığı bir sistemdir. Solar Enerji sistemine geçmeden önce solar enerjinin ne olduğunu bilmeyen okuyucularımız için solar enerjinin ne olduğunu anlatalım.  

 

Solar Enerji Nedir? Solar Enerji Neden Tercih Edilir?, nelerde kullanılır gibi sorular internet kullanıcılarının sıkça arattığı sorular arasında yer alıyor. Solar enerji, güneşten elde edilen enerji anlamına gelir. Teknolojik gelişmelerin etkisi ile enerji elde etme yolları her geçen gün farklılaşarak gelişiyor. Aynı şekilde enerji elde etmek için kullanılan teknik ve teknolojilerde gelişiyor. Hayatımızı daha pratik hale getiren icatların hayatımıza etkisi her gün daha da fazla artıyor. Son zamanların en popüler icatlarından birinin Solar Enerji Sistemleri olduğunu söyleyebiliriz.   

 

Tekrar solar enerjiye dönecek olursak, solar kavramı kelime anlamı olarak "güneş” demektir. Solar Enerji, güneşten gelen ışınların enerjiye çevrilmesi ile elde ediliyor. Daha tekniksel bir dille anlatmak gerekirse, güneş ışınlarında bulunan hidrojen atomları solar enerji sistemi ile helyum atomlarına dönüşür. Dönüşen bu enerjiyi kullanım alanına göre ısı ve elektrik olarak değerlendirebiliyoruz. Elde ediliş yöntemi olarak pratik bir sisteme sahip olan solar enerjiyi hayatımızın çeşitli alanlarında kullanabiliriz. Solar enerji kaynaklarının kullanım alanlarını şu şekilde ifade edebiliriz.  

 

*Termal Enerji  

*Elektrik Enerjisi  

*Isı Enerjisi  

 

Güneş Enerjisi Sistemleri, en genel anlamı ile güneşten gelen ışınların enerjiye çevrilmesini sağlayan sistemlere verilen isimdir. Sistemde bulunan Solar Paneller sayesinde güneş ışınları enerjiye çevrilir. Bu enerji, yukarıda bahsettiğimiz gibi farklı alanlarda farklı amaçlar için kullanılabilir. Bu kullanım çeşitliliğini sağlayan temel malzeme, solar panellerdir. Solar paneller, sahip oldukların güneş hücreleri sayesinde enerji elde edilmesini sağlar. Bugün çoğu büyük işletmenin kullandığı bir sistem olarak solar enerji sistemleri karşımıza çıkıyor. Solar enerji sistemleri ile ilgili şunu da söyleyebiliriz ki, endüstri uygulamalarında ve elektrik santrallerinde de geniş bir kullanım alanına sahiplerdir. Depolanabilir olması ise kullanıcısına sunduğu avantajların en önemlileri arasında yerini alıyor.  

 

Solar Enerji Sistemi Malzemeleri Nelerdir?

Solar Enerji Sisteminin nasıl kurulduğunda geçmeden önce, solar enerji sisteminde bulunan malzemelerden bahsedelim. Solar enerji sisteminde bulunan malzemeler; Güneş Paneli, solar kablolar, solar konnektör, kenar kelepçe, orta kelepçe, sigma profil, somunlu vida, alyan anahtarı ve alt konstrüksiyon malzemesidir. Güneş Paneli ile ilgili olarak yukarıda bir açıklama yapmıştık. Malzemelerin ne olduğu ile ilgili kısa bir açıklama yaparak konunun anlaşılırlığını sağlayabiliriz. Solar kablo ile devam edelim.

 

Solar Kablo; kullanılan ısı türüne göre sıcağa ve soğuğa dayanıklı kablolardır. Uzun ömürlü oldukları için çokça tercih edilir. Yapımında kullanılan ham madde sayesinde yanmayı geciktirir. Dayanıklı bir yapısı vardır. Yüksek gerilimlere karşı direnç gösterebilir.

 

Solar Konnektör; kısaca solar kabloların birbirine bağlanması için kullanılan malzemelerden bir tanesidir. Solar konnektör, solar enerji sisteminin sistematik bir şekilde çalışmasını sağlayan temel parçalardan bir tanesidir. Kablolar arası enerji akımını sağlanmasına yardımcı olur. Konnektör modelleri, solar enerji sistemi içerisinde kullanım yerlerine göre erkek ve dişi parçalar olarak iki gruba ayrılır.

 

Kenar ve Orta Kelepçe; solar enerji sisteminde kullanılan malzemelerden bir tanedir. Solar sistemin monte edilmesinde kullanılan yapı malzemeleridir. Panelin sabitlenmesi için kullanılır.

 

Sigma profil; kullanım alanı oldukça geniş bir malzemedir. Yapı ya da yapım işlerinde yoğun bir şekilde kullanılır. Sigma profiller, modüler yapısı sayesinde birbirlerine kolayca bağlanabilirler.

 

Alyan anahtarı, yine solar enerji sistemini monte işleminde kullanılan bir araçtır. Vidaları döndürmek için kullanılır. Oldukça pratik bir kullanıma sahiptirler.

 

Somunlu vida, iç kısmı delikli bir yapıya sahip, alyan anahtarı ile kolayca vidalanabilen bir vida çeşididir. Farklı boyutlarda ve inç değerinde olabilirler. Yapımında çok miktarda çelik malzeme kullanıldığı için oldukça dayanıklıdırlar. Takılıp sökülebilirler.

 

Alt konstrüksiyon, solar enerji sisteminde bulunan malzemelerden bir diğeridir. Konstrüksiyon, kelime anlamı olarak yapım anlamına gelmektedir. Sistemde bulunan malzemelerin nereye monte edilecekse o zeminle sistem arasındaki bağlantıyı kuran, monte edilmesini sağlayan sistemin adıdır.

 

Güneş Paneli Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Solar enerji sistemi kurulumu yapılmadan önce bazı noktalara dikkat etmeniz daha verimli enerji elde etmenize yardımcı olacaktır. Öncelikle solar enerji sisteminin kurulum alanları değişebilir. Zemine ya da kiremit çatıya monte edilebilir. Bu sizin nereye istediğinizle ilgili bir durumdur. Ayrıca alüminyum ve sandviç tipli solar panel modelleri de vardır.

 

Tercih ettiğiniz solar enerji sistemini dilediğiniz çatıya ya da zemine monte ettirebilirsiniz. Sistemi kurarken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise cephedir. Güneş enerjisinden en verimli şekilde yararlanmak için uygun cepheye dönük bir şekilde sistem ayarlanmalıdır. Güneşin geliş açısının en verimli olarak kullanılabileceği cephe, güney cephesidir. Eğer kiremit çatıya monte edilecekse sistemin kiremitlere tutturularak sağlamlaştırılması gerekiyor. Kenar ve orta kelepçe kullanılarak daha da sağlamlaştırılabilir.

 

Solar Enerji Sistemi Nasıl Kurulur?

Solar Enerji Sistemleri, enerji üretiminde yeni bir çığır açan, çevre dostu bir uygulamadır. Özellikle kullanıcısına ve çevreye sağladığı avantajlı durumlar, bugün solar enerji sisteminin en çok tercih edilen sistemlerden biri olmasına katkı sağlamaktadır. Okuyucularımızın merak ettiği konulardan biri de solar enerji sisteminin kurulumunun nasıl olduğuyla alakalıdır.

 

Yukarıda solar enerji sisteminde bulunan ana malzemelerden bahsederek aslında kurulumunun nasıl olacağı ile ilgili ön bilgi vermeyi amaçladık. Solar enerji sistemi, kurulmak istenen alana monte edilerek kurulumu tamamlanır. İlk olarak sistemi nereye kurmak istediğinize karar verin. Daha sonra sistemin kurulacağı uygun cepheyi seçin. Ki bunun için en uygun cephe güney cephesidir. Cepheye de karar verdikten sonra güneş enerji sistemini monte edin. Monte işleminin sağlamlığı bu noktada oldukça önemlidir. Sağlam kurulumu yapılmayan solar enerji sistemi sizi maddi kayba uğratabilir. Bu nedenle kurulumun sağlam bir şekilde yapılmasına dikkat edin. Yoksa şiddetli bir rüzgâr, solar panelleri yerinden edebilir.

 

Panellerin çatının uygun yerine yerleştirilmesinden sonra solar kabloların bağlantısı gerçekleştirilir. Panele bağlı olan 2 adet kablo bulunur. Bu kabloların uçlarında (+) ve (–) olmak üzere iki işaret bulunur. Bu kabloların akışın kontrollü bir şekilde gerçekleşebilmesi için kablolar şarj kontrol cihazına bağlanır. Ancak bu bağlama işini sıkı ve kontrollü yapılmalıdır. + ve - değer bulunan kablolar uygun bir şekilde bağlanmalıdır.

 

Sonraki adım olarak şarj kontrol cihazının aküsü ile inverterin bağlantısı yapılmalıdır. Bağlantılar kontrollü ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Bu işlemden sonra kurulum tamamlanmış olur. Böylece artık Enerji Üretimine başlayabilirsiniz.

Telefon
WhatsApp
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.