On Grid, Off Grid İnverter Nedir?

22-05-2024 12:03
On Grid, Off Grid İnverter Nedir?

Şebeke Bağlantılı ve Şebeke Bağlantısız İnverterler

Inverter, DC kaynağından aldığı doğru akımı, alternatif akıma çeviren araçlara verilen isimdir. İnverterler kendi arasında on-grid ve off-grid olarak iki gruba ayrılmaktadır. On-grid inverterler; şebekeye bağlı olan sistemlerdir ve güneş enerjisi elektrik üretimi çalışmalarında kullanılmaktadır. Off Grid İnverter Çeşitleri ise şebekeye bağlantısı olmayan sitemler olarak karşımıza gelmektedir. Bu iki sitem arasındaki farklılık; off grid inverterlerin fazladan açığa çıkan enerjisinin depolanabilmesi mümkünken, On Grid İnverter Çeşitleri ile üretilen enerjinin kullanılması ve depolama işlemi mümkün olmaz. Yenilenebilir kaynakların her geçen gün ile birlikte daha fazla gün yüzüne çıkarıldığı günümüzde, solar enerji sistemleri daha da önem kazanmaktadır.

 

Sizler de solar enerji sistemleri arasında yer alan On-Grid ve Off-Grid inverter çeşitlerimizi incelemek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

 

On Grid Sistem Nedir?

Şebeke Bağlantılı İnverter olarak bilinen On Grid İnverter modelleri, merkezi elektrik şebekesine bağlı olan ve elektrik üretmek için güneş panellerini kullanan sistemlerdir. Şebeke merkezli elektrik üretimi sistemlerinde, elde edilene enerjinin ihtiyaçtan fazlası şebekeye aktarılmaktadır. Bu sayede elde edilen enerjini tamamının kullanılması gerekliliği ortadan kalkmaktadır.

 

On Grid sistemler, büyük oranda güç gerektiği durumlarda kullanılabileceği gibi küçük oranda enerji gerektiren evlerde dahi kullanılabilecek sistemlerdir. Evlerin çatılarına kurulacak paneller sayesinde, şebekeden elektrik kullanımının azaltılması avantajı sayesinde bu durum faturalara olumlu etki edebilmektedir. On Grid inverter sistemlerinin sunduğu en büyük avantaj; fazladan üretilen enerjinin depolanabiliyor olmasıdır. Bu sayede elde edilen fazladan depolanan elektrik enerjisini satışı gerçekleştirebilir ve fazladan kar elde edilebilir. Bunun dışında On Grid inverter çeşitlerinin sunduğu farklı avantajlar da bulunmaktadır.

 

On- Grid İnverter Çeşitlerinin Ana Bileşenleri Nelerdir?

Elektrik üretiminde kullanılan alternatifler arasında yer alan şebeke içi solar enerji sistemleri çalışma prensibi olarak üç ana bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenler; güneş paneli, inverter, çift yönlü elektrik sayacı olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Güneş paneli; Şebek içi solar enerji sistemlerinde elde edilen enerjini şebekelerde depolanmasında iletici görevinde güneş panelleri yer almaktadır. Bundan dolayı da iletim sırasında yeterli voltaj oranının karşılanması gerekmektedir. Bu noktada panellerin önemi ortaya çıkmaktadır. Paneller güç değerine göre akımı etkilediği bilinmeli ve çalışmalarda bu ayrıntıya dikkat edilmelidir.

 

Inverterler; Şebekeye bağlı sistemlerde ana parçayı inverterler oluşturmaktadır. Panellerden gelen enerjiyi alternatif enerjiye çevirme görevini üstlenmektedir, bundan dolayı da önemi büyük olmaktadır.

 

Çift yönlü elektrik sayacı; çift yönlü elektrik sayacı, tek yönlü sayaçların yaptığı işlem ile aynı nitelikte görev üstlenmektedir. Şebekeden gelen elektrik enerjisini kullanılacak alanı iletmektedir. Tek yönlü sayaçta farklı olarak harici alandan gelebilecek elektrik enerjisini de, yani şebekeden de iletim gerçekleştirmektedir.

 

On Grid İnverter Sistemlerinin Sunduğu Faydalar Nelerdir?

·Kullanılan sistemlerde çalışana ihtiyaç olmaz, bu sayede çalışan için harcanacak maliyet ortadan kalkmaktadır.

 

·Elde edilecek enerji direkt dönüştürülmektedir. Dolayısıyla da oluşabilecek kayıp oranı da en düşük seviyede olmaktadır.

 

·Fazladan elde edilen enerjinin depoları için akü gibi araçlara ihtiyaç olmayacağı için depolama araçların maliyet ayırmaya gerek kalmayacaktır

 

·Depolanma olanağının olmasından dolayı da, enerji elde etmek için güneş ışınlarının yeterli olmadığı durumlarda şebekeden enerji aktarımı yapılabilmektedir.

 

·On- Grid inverter sistemleri esnek yapıda araçlardır.

 

·Kurulum gerçekleştirilen alanın genişliğine göre sistemlerin güçleri artırılabilir.

 

On-Grid İnverterler Kullanım Alanları?

·Yaşam alanlarında, şehir içi, köy, kasaba gibi alanlar

·Fabrika, atölye gibi endüstriyel çalışmaların gerçekleştiği alanlarda

·Aydınlatma, özellikle kapalı alan aydınlatmalarında

·Otoparklar veya garajlarda

·Lojistik işlerin yürütülen ve soğuk hava depo kullanımına ihtiyaç duyulan alanlar

·Mağaza, market, alışveriş merkezleri

 

Bunlar on-grid sistemlerin kullanım alanlarındandır. Yenilebilir enerji kaynaklarının her geçen gün yaygınlaşmasından dolayı da bu kullanım alanlarında artışlar meydana gelebilir. Günümüzde enerjiye ihtiyaç duyulan hemen hemen her alanda kullanım imkanı bulunmaktadır.

 

Off Grid Solar Enerji Sistemleri Nedir?

Şebeke elektriğinin olmadığı, şebeke hattı için yüksek maliyet olacağı ve elektrik kesintilerinin sık yaşandığı alanlarda kullanılan alternatiflerden birisidir. Şebekeden bağımsız solar enerji olarak bilinen Off Grid inverter modeller, güneş enerjisinden faydalanmak için kullanılan yöntemlerdendir.

 

Off Grid Sistemler çalışma prensibinde gün içesinde paneller yardımı ile güneşten gelen ışınlardan elektrik enerjisi elde etmek yatar. Bu işlem güneş ışınlarının yansımasının şiddeti ile aynı oranda olmaktadır. Yansıyan ışının gücü ne kadar yüksek olursa o kadar enerji elde edilecektir. Şebeke bağlantısına sahip olmaması tüm sene yeterli güç elde ettiği her an üretim yapmaya devam edecektir. Üretilen enerjiyi anında kullanmasından dolayı da fazla olabilecek enerji açığa çıktığında depolama şansı bulunmamaktadır.

 

Off Grid Solar Enerji Sistemlerinin Kullanım Alanları

·Yüksek kesimli ve ulaşımın zor olduğu alanlar. Yayla ve bağ evleri gibi.

·Tarım sektöründe sulama sistemleri dahilinde

·Karavan, tekne gibi araçlarda

·Haberleşme istasyonlarında

·Güvenlik Sistemlerinde

 

Bu alanlar Off-Grid yani Şebeke Bağlantısız İnverter için en uygun alanlardır. Off Grid solar sistemleri genel olarak, enerji ihtiyacı olan ve bu enerjiyi merkezden karışlanamadığı durumlarda ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Off Grid İnverter Avantajları

·Çalışmalara başlangıç aşaması dahilinde yapılan maliyet dışında bütçeyi zorlamayan sistemlerdir

·İşletme maliyeti açığa çıkarmayan sistemlerdir.

·Verim oranı yüksektir ve kayıp oranı da azdır.

·Montaj adımı kolay gerçekleşmektedir

·Herhangi bir depolama alanına bağlılık yer almaz

·İhtiyaca göre sistemlerin etkin alanları artırılmaya uygundur.

 

Bu saydıklarımız şebekesiz solar sistemlerin başlıca avantajlarıdır.

 

Off Grid Enerji Sistemlerinin Bileşenleri Nelerdir?

Solar enerji sistemleri arasında kullanılan alternatif inverter seçeneklerinden birisi olan Off Grid inverter modelleri, güneş panelleri, bataryaları, şarj kontrol cihazı bileşenlerinden oluşmaktadır.

 

Güneş Panelleri; inverterlerin elektrik enerjisi elde etmek adına yürütülecek çalışmaların ihtiyaç duyduğu gün ışığını sağlayan sistemlerdir. Çalışmaların ilk ve temel adımını oluşturması sebebi ile panel seçimi dikkatli yapılması gereken bileşenlerdir. Enerji elde edilemediği durumda, enerjiyi elektriğe çevirme durumu açığa çıkmayacaktır. Dolayısıyla çalışmalara bağlarken bu adımın planlamalarına önem verilmesi gerekmektedir.

 

Şarj kontrol cihazı: Asıl işlevleri panellerden gelen enerjiyi düzenler ve akülerin şarj edilmesinde kullanır. Bunun yanı sıra, panellerde oluşabilecek ters akıma karşı ve aküleri de aşırı şarj yüklenmesine karşı koruma sağlamaktadır.

 

Bataryalar: Off Grid sistemlerin çalışmasında en temel rolü oynayan bileşenlerdir. Bu noktada batarya seçim aşamasında kapasitelerinin doğru belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca bataryaların uzun ömürlü olması ve oluşabilecek yüksek ısılara karşı dayanıklı olmaları, gaz sızıntılarına karşı yüksek önlemlere sahip olmaları gerekmektedir. Bu bağlamda batarya kapasitesi belirlerken dikkat edilecek noktalar;

 

Gün içerisinde enerji tüketiminin daha fazlasına sahip kapasitede bir batara seçilmelidir. Günlük bulutlu olabilecek gün sayısı göz önünde bulundurulmalı ki yüksek verim alınabilsin.

 

Kullanılacak inverterlerin güç oranı da batarya seçimi aşamasında dikkate alınması gereken durumlardır.

 

Kullanılacak bölgenin hava koşullarına göre bir batarya kapasitesi belirlenmelidir. Karasal bir iklim ile fazla yağış alan bölgelerin iklim geçişleri farklılık gösterecektir. Bu ayrıntının batarya seçimi adımında dikkat edilmesi gerekmektedir. Gerekli tüm inverter çeşitleri için Yapı Bahçe Solar İnverter kategorisinden yardım alabilirsiniz.

 

 
Telefon
WhatsApp
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.