Odun Fırını ile Geleneksel Lezzetler
Yemeklerin pişirilmesinin tarihi çok eskilere dayanıyor. Ateşin bulunması kadar eski zamanlara dayanan gıdaların ateşte pişirilmesi ve bu şekilde tüketilmesi, farklı araçlar kullanılarak günümüze kadar gelebilmiştir. Bugün, gıdaları pişirmek için farklı araçlar kullanılarak pişirme işlemi gerçekleştiriliyor. Sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde pişirme işlemi gerçekleştiriliyor. Kullanılan araç ve yöntem farklılaşsa da pişirilerek gıda tüketmek, tadı açısından oldukça yüksek bir lezzet eşiğine sahip olur.
Hayvan ya da bitki temelli gıdalar, pişirilerek farlı bir aromaya sahip olur. Gıdaları pişirmek için kullanılan araçlardan bir tanesi de odun fırınıdır. Odun fırını, ülkemizde gıda pişirme işlemi için kullanılan bir fırın çeşididir. Odun fırınının ne olduğunu ayrıntılı bir şekilde açıklamak için "Odun Fırını Nedir” sorusunu açıklamaya çalışalım.
Odun Fırını Nedir?
Pişirme işlemini gerçekleştirmek için kullanılan Odun Fırını, geleneksel bir fırın modelidir. Odun fırını, özellikle hamur işlerini pişirmek için oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Odun fırınının ismi bölgeden bölgeye farklılık gösterebiliyor. Ülkemizde odunu fırını olarak bilinen fırın modeli aynı zamanda taş fırını ve kara fırın olarak adlandırılıyor. Odun fırını yapısında pişirme ve yakma bölümü aynı ayrı bulunmaz. Yani odun fırınını yakmaya başladığınızda hem ateş hem de pişirilmek istenen gıda maddesi aynı alanda bulunur. Odun fırınını diğer fırınlardan ayıran özelliklerinden biri olarak aynı hazne paylaşımını söyleyebiliriz.
Odun fırını yapı olarak 3 temel ögeden oluşur. Bu ögeleri, zemin, kubbe ve altyapı olarak sıralayabiliriz. Bu üç ögenin de işlemi farklı farklıdır. Ancak birleşip bir bütün oluşturarak fırının verimli bir şekilde çalışmasını sağlarlar. Öncelikle zeminin sağladığı katkılardan bahsedelim. Zemin, pişirilmek istenen gıdanın yerleştirildiği alandır. Yapımında kullanılan malzemeye göre farklı çeşitleri bulunur. Ancak genel olarak ısıyı muhafaza eden döküm levhası kullanılarak yapılır. Isıyı muhafaza edebilen yapısı sayesinde uzun süreli hizmet kalitesine sahiptir. Yani odun fırınını yaktıktan sonra, zemin kısmının ısıyı muhafaza etmesi sayesinde uzun süreli pişirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Altyapı kısmı ise, zemin ve kubbe için destek sağlayan bir alandır. Altyapı kısmında yakma işlemi gerçekleştirilir. Altyapı kısmı sayesinde yakılan odun kuru bir şekilde yanmaya devam eder. Böylece yaktığınız fırın ateşinden yüksek verim elde etmiş olursunuz. Altyapı kısmının bulunması, fırını pratik bir şekilde kullanmanıza büyük katkı sağlar. Topraktan dolayı oluşabilecek nemin fırını etkilemesine altyapı kısmı engel olur.
Diğer bir öge olan kubbe kısmıdır. Kubbe kısmı fırının modeline göre görünür ya da görünmez olabilir. Kubbenin en temel görevi, fırının içerisindeki hava akımını sağlamaktır. Kubbe kısmı sayesinde fırının içinde oluşan basınç dışarı çıkar ve akım oluşmasını sağlar. Genel olarak odun fırınlarının boyutu, fırın açıklığı ile paralel orantılara sahiptir.
Odun Fırını Nasıl Yakılır?
Teknolojik gelişmelerin etkisi ile, fırınların modelleri ve işlevleri oldukça değişken bir yapıya sahiptir. Geleneksel Köy Fırını ya da Taş Fırın olarak ifade edebileceğimiz odun fırını, pişirme işlemi için yakıcı bir maddeye ihtiyaç duyarken, bugünün modern fırınları güç kaynağından aldığı enerji ile pişirme işlemini gerçekleştirmektedir. Amaç olarak her iki fırın modeli pişirme işlemini yerine getirse de tüketicilerin tercihine göre kullanılan fırın değişebilir. Nostaljiyi seven, eski tatları tekrar yaşamak isteyen insanlar genellikle odun fırınını tercih ederken, hayatı daha modern, teknolojik gelişmeleri daha fazla tercih eden insanlar ise elektrikle çalışan fırınları tercih ederek pişirme işlemini gerçekleştirebilirler.
Modern ve elektrikli fırınların yanı sıra çokça tercih edilen Odun Fırınları, özellikle açık alanlarda kullanıma uygun fırınlardır. Peki, odun fırını nasıl yakılır? Ateş yakmak, özellikle odunu fırını kullanımını tercih eden kişilerin hobi olarak yaptığı bir eylemdir. Ateş yakmak, ateşi izlemek ya da yanan ateşte lezzetle gıdaların pişirilmesini sağlamak, çoğu kişilerin tatil aktiviteleri arasında yerini alır.
Peki ateşi nasıl yakabilirsiniz? Odun fırını ateşini kolayca yakabilmenin bazı pratik malzemeleri vardır. Bu malzemeleri kullanarak fırınınızın ateşini kolayca tutuşturabilirsiniz. Ancak ateşi yakma işlemine başlamadan önce, aldığınız odun fırınının kullanma kılavuzunu okuyarak bilgi edinmenizi tavsiye ederiz. Çünkü yanlış yakma tekniği uygulanması, odun fırınının zarar görmesine sebep olabilir. Odun fırınını yakma işlemine başlarken kullanacağınız malzemeyi fırının ağız kısmından en az 15 – 20 cm kadar iç kısmına yerleştirin. Pratik ve çabuk yakmak için talaş, kozalak ya da gazete parçalarını tercih edebilirsiniz.
Ateş yakarken önemli olan bir diğer husus ise hava akımının sağlanmasıdır. Hava akımının olmaması durumunda yakmaya çalıştığınız ateş, akım olmamasından dolayı yanmayabilir. Bu nedenle ateş için kullanacağınız malzemenin aralarından hava akımı geçebilecek şekilde yerleştirin. İstiflediğiniz malzemelerin yanması oldukça zor olacaktır.
Odun Fırını Nasıl Kullanılır?
Odun Fırınlarının Kullanımı ile ilgili olarak tam olarak spesifik bir şey söylemek mümkün olmayabilir. Çünkü kullanılan odun fırınının modeline kullanım özellikleri değişebilir. Sitemizde bulunan odun fırını modelleri, açık alanda kullanıma uygun ve yüksek verim sağlayacak şekilde üretilmiş fırınlardır. Bu fırınlar, Seyyar Taş Fırın olarak da ifade edilebilir.
Portatif yapıları sayesinde, açık alan içerisinde istediğiniz yere taşıyabilir ve kullanabilirsiniz. Odun fırının yanında bazı yardımcı ekipmanlar da bulunur. Bu ekipmanları şu şekilde sıralayabiliriz;
·Fırın küreği
·Kül küreği
·Gelberi
·Saplı kül fırçası
·Odunluk aparatı
·Baca borusu
·Çadır
Tatil zamanları ya da geniş aile toplantılarını bahçede odun fırını ile daha unutulmaz bir anıya çevirebilirsiniz. Odun kullanılarak pişirilen hamur işleri ve yemeklerin tadı damağınızda kalacak. Bu seyyar Bahçe Fırını çeşitleri, kaliteli yapısı ve pratik kullanımı ile size eşsiz bir kullanım deneyimi sunacak. Dayanıklı çelik malzeme kullanılarak üretilen seyyar odun fırınları, pişirme işleminizi maksimum seviyede kısa zamanda tamamlamanıza yardımcı olacaktır.
Ayrıca elde ettiğiniz sıcaklığı koruyarak muhafaza etmenize de olanak tanır. Seyyar odun fırınları, hassas sıcaklık kontrolü ile ısıyı tutarak pişirme işleminizi uzun süre devam etmenize yardımcı olur.
Odun Fırınında Neler Pişirilir?
Seyyar odun fırını modellerimizde pişirme işlemini hızlı ve kontrollü bir şekilde yapabilirsiniz. Fırının yapısında bulunan sıcaklık kontrolü ve paslanmaz baca damperi ile pişirme işlemini yüksek kalitede gerçekleştirebilirsiniz. 15 dakika gibi kısa bir süre içerisinde ısınmasını tamamlayan odun fırını, yaklaşık 200 dereceye kadar çıkabilir.
Peki seyyar odun fırını ile ne pişirebilirsiniz? En çok Ekmek Fırını olarak kullanılsalar da biz Yapı Bahçe olarak, hamur işleri için vazgeçilmez bir odun fırını modeli ile karşınızdayız. Bu fırın modeli lahmacun, pizza, ekmek, pide gibi hamur işlerinizi pişirebileceğiniz yüksek kaliteli bir üründür. Isıyı uzun süre muhafaza edebildiği için adet olarak fazla hamur pişirebilirsiniz. Bunun yanı sıra yine kekleri, tatlıların hamurlarının kızartılmasını ya da böreklerinizi yine taş fırının içerisinde pişirebilirsiniz.
Ayrıca kavurma, güveç gibi yemekleri odun fırınında pişirerek daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Geleneksel pişirme aracı olarak ifade edilen odun fırını, modern yapısı ile gelenekselliği sürdürmenize devam ediyor. Açık alanda rahatça kullanabileceğiniz seyyar odun fırını modellerini ve fiyatlarını sitemizden inceleyebilir, satın alma işleminizi tamamlayabilirsiniz. Yüksek performanslı ve dayanıklı malzemelerden üretilen Seyyar Odun Ekmek Fırını, yapısında bulunan ısı yalıtımı sayesinde size yüksek kaliteli pişirme deneyimi yaşatacak. Fırın modellerimiz Taş Fırın Fiyatları konusunda da en uygun oranları da sağlamaya hazır.