Monokristal ve Polikristal Güneş Paneli Arasındaki Fark Nedir?

22-05-2024 12:06
Monokristal ve Polikristal Güneş Paneli Arasındaki Fark Nedir?
Güneş Paneli Çeşitleri

Solar Enerji Sistemleri, enerji üretim alanında son zamanların en çok kullanılan ve büyük ilgi gören sistemlerinden biri olarak ifade edebiliriz. Bu denli önemli olmasının pek çok sebebi olabilir. Öncelikle şunu söyleyebiliriz ki günümüzde enerji elde edilen kaynaklar, tükenebilir enerji kaynaklarından yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru yönelmiştir. Bunun en büyük sebebi, tükenebilir kaynakların kullanımı sırasında çevrede oluşturduğu tahribat ve tükenme riski ile karşı karşıya gelinmesidir. Teknolojik gelişmelerin de etkisi ile bugün tükenebilir enerji kaynaklarının yerine kendini yenileyebilen enerji kaynaklarının kullanımı oldukça yaygın hale gelmiştir.  

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri de solar enerjidir. Solar enerji, güneş ışınlarının enerjiye çevrilmesi ile elde edilen enerji çeşididir. Günümüzde solar enerji kullanımı her geçen gün daha geniş kitlelere ulaşmaya başlamıştır. Solar enerji sistemi sayesinde kullanıcılar kendi enerjisini kullanarak pek çok avantajı da yaşıyor. Bu kadar derinlemesine anlatmamızın temel sebebi ise, solar güneş sistemlerinin bir üyesi olan güneş panellerinin yani monokristal ve polikristal güneş panellerinin tam olarak ne işe yaradığını detaylı olarak anlatmaktır.  

 

Solar enerji sistemlerine bu kadar rağbetin olmasının çeşitli sebepleri vardır. Bu sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz; 

 

Tasarruf 

Düşük Maliyet 

Kolay Kurulum 

Çevre Dostu 

Bedava Enerji Üretimi 

 

Solar enerji sistemlerinde üretilen enerjinin kaynağı güneştir. Doğal bir kaynak olduğu için enerji üretimi gerçekleşirken sera gazı etkisi yaratmaz. Ayrıca çevreye kirletmez. Bu açıdan bakıldığında atmosfere hiç zarar vermediğini söyleyebiliriz. Tükenebilir enerji kaynakları kullanıldığında, çevreye büyük zararlar vermenin yanı sıra aynı zamanda tükenme tehlikesi de yaşanmaktadır. Ancak güneş enerjisi için bu durum geçerli değildir. Bunun yanı sıra solar enerji sistemini kullandığınızda kendi enerjiniziz de üretmiş olursunuz. 

 

Kendi enerjinizi üretmeniz size farklı konularda tasarruf sağlar. Eğer elektrik üretimi için kullanacaksanız, elektrik faturası derdinden kurutulmuş olursunuz. Ayrıca çevre dostu bir sistem olduğu için enerji üretimi yaparken çevreyi de olumsuz şekilde etkilememiş olursunuz. Kendi elektriğinizi üretmenin keyfini çıkaracaksınız. Finansal açıdan size getirisi de oldukça fazladır. 

 

Monokristal Güneş Paneli Nedir? 

Monokristal güneş paneli, Güneş Paneli çeşitlerinden bir tanesidir. Üretilen ilk güneş paneli çeşitlerinden bir tanesidir. Yapı olarak tekli bir kristal yapısına sahiptir. Panelin üzerindeki silikonlar tek renktir. Monokristal Güneş Paneli yapılırken Czochraski yöntemi kullanılır. Verim oranı oldukça yüksek bir güneş paneli modelidir. Özellikle küçük alanlar için tercih edilir. Küçük alanlar için tercih edilse bile yine de verimlilik değeri oldukça yüksektir. Uzmanlar, monokristal güneş panelinin verimlilik oranının yaklaşık %24 değerinde olduğunu söylüyorlar. 

 

Monokristal güneş panellerinin kullanım ömrü uzun vadelidir. Hem kullanımı hem de elektrik üretimi konularında kullanıcısına büyük avantajlar sağlar. Yapımında kullanılan silikon malzeme sayesinde verimli bir enerji üretimi sağlanır. Küçük alanlar için tercih edilen bir panel modeli olsa da genellikle uzay istasyonları gibi yüksek enerjiye ihtiyaç duyulan alanlarda tercihen monokristal güneş paneli tercih edilir. Ancak şunu da söylemeliyiz ki, monokristal güneş paneli, maliyet açısından diğer panellerden daha pahalıdır. Pahalı olması sebebi ile rağbet görür ancak tercih edilmesi noktasında kararsızlıkların yaşanır. 

 

Monokristal güneş paneli ile ilgili olarak şunu da söyleyebiliriz ki sıcaklık değeri yüksek kesimlerde kullanılması tavsiye edilir. Çünkü sıcaklık değeri yüksek bölgelerde daha verimli şekilde çalışabilir. Bu nedenle sıcak iklimli bölgede yaşıyorsanız monokristal güneş paneli modelini tercih ederek verimli bir enerji elde edebilirsiniz. Gölge süresinin uzun olduğu bölgeler, monokristal güneş panelinin çalışmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Gölge süresinin fazla olması güneş pillerinin verimini düşürür. Bu nedenle ortalama sıcaklık değeri yüksek bölgelerde kullanılması tercih edilir.  

 

Kullanıcısına sağladığı avantajlardan da kısaca bahsedelim. Monokristal panel kullanımının sağlayacağı ilk avantaj şüphesiz verimliliktir. Yapımında kullanılan silikon malzemeden dolayı alacağınız verim oranı oldukça yüksek bir panel çeşididir. Bir diğer avantajı ise kullanım alanıdır. Kurulum yapacağınız alanda fazla yer kaplamaz. Ayrıca uzun ömürlüdür. Kullanıcısına uzun süreli hizmet verir ve memnun bırakır. Uzun vadeli bir yatırım olarak düşünerek maliyet kısmını tolere edebilirseniz kullanım açısından oldukça avantajlı bir paneldir. 

 

Polikristal Güneş Paneli Nedir? 

"Poli” kelimesi anlam olarak "çok” anlamına gelir. Çok kristalli güneş paneline polikristal güneş paneli denir. Polikristal panel modelleri, monokristal panel modellerine göre daha yeni teknoloji ürünleridir. Hücre sayısı, panelin verim değerine bağlı olarak değişebilir. Fiyat ve maliyet noktasında oldukça uygundur. Solar enerji sistemleri arasında uygun fiyat aralığına sahip güneş paneli modellerinden bir tanesidir.  

 

Güneş panelleri arasında polikristal malzeme kullanımı, son zamanda kullanılan güneş panelleri arasında oldukça yaygınlaşmış durumdadır. Uygun maliyetli olması ve ilgi fazlalığı da Polikristal Güneş Paneli çeşitlerinin daha da yaygınlaşmasına yardımcı olmuştur. Ayrıca kurulumu da diğer güneş panellerine göre oldukça kolaydır. Polikristal güneş panellerinin olumsuz olarak nitelendirilebileceği özelliği, veriminin düşük olmasıdır. Bunun sebebi ise kurulum maliyetidir. Kurulum maliyetini en aza indirgemek için verimlilikten de taviz vermiştir. Verimliliği düşüren bir diğer sebep, kullanılan silikon malzemenin saflığıdır. Saflık değeri düşük olan silikon malzemenin verim oranı da düşük olur. Maliyet açısından uygunluk gözetilerek üretilen polikristal güneş panellerinde kullanılan silikon malzemenin saflık oranının düşük olduğunu söyleyebiliriz. Polikristal Güneş Paneli Fiyatları bu nedenle daha uygundur.

 

Güneş panelinde bulunan önemli malzemelerden biri olan silikonun saflık değeri, aynı zamanda güneş panelinin verimliliğini de etkiler. Panelde bulunan silikon malzemenin saflık oranı yüksekse panelden elde edilecek verim de fazla olacaktır. Saflık değeri düşük olan silikon panellerin verimliliği de düşük olarak ifade edilebilir.  

 

Monokristal Güneş Paneli ile Polikristal Güneş Paneli Farkları

Her iki güneş paneli de enerji elde edilmesinde kullanılan sistemler arasındadır. Ancak bazı nitelikleri aralarındaki farkları meydana getirir. İlk olarak her iki panelde de hücreleri oluşturmak içi silikon malzeme kullanılır. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi verimliliği etkileyen en önemli faktör silikonun saflık derecesidir. Monokristal güneş panellerinde kullanılan silikonun saflık değeri daha yüksek olduğu için, kullanımı durumunda verimi daha fazla olmaktadır. Polikristal güneş panelindeki silikonun saflık değeri düşüktür. Verim noktasında monokristal panellere göre düşüktür. 

 

Ayrıca monokristal güneş panellerinde tek bir silikon kullanılırken, polikristal güneş panelinde daha fazla silikon kullanılır. Bir diğer farkları ise renkleridir. Monokristal güneş panellerinin rengi siyah iken, polikristal panellerin rengi mavidir. Panelde bulunan hücrelerin görüntüsü de birbirinden farklıdır. Monokristal panelin üzerindeki hücrenin arka kısmına bakıldığında düz görünür. Polikristal panellerde ise bu durum değişkenlik gösterir. Hücreye bakıldığında arka kısım dalgalı görünür.  

 

Kurulum maliyeti ve fiyatı konusunda da farklılaşırlar. Polikristal güneş panelinin kurulumu monokristal panellere göre daha kolaydır. Maliyeti ise daha uygundur. Monokristal güneş panellerinin maliyeti oldukça yüksektir. Ancak şu da var ki Monokristal Güneş Paneli Verimioldukça fazladır. Fazla verime ihtiyaç duyulan alanlarda monokristal güneş panelleri tercih edilir.  

 

Ayrıca kaplığı alan açısından monokristal güneş panelleri oldukça ergonomiktir. Fazla yer kaplamazlar. Bu durum polikristal güneş panelleri için geçerli değildir. İhtiyaç durumunuza göre iki güneş panelinden birini seçebilirsiniz.  

 

Telefon
WhatsApp
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.