Kompresör Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Kompresörler, havayı ve diğer gazları sıkıştırmaya yarayan motorlu makinlerdir. Atmosferde yer alan hava ve diğer gazların basınç değerlerinin artırılmasına, yani sıkıştırılmasına yarayan kompresörler Fransızca kökenli bir kelimedir. Anlamı sıkıştırmak olan kompresör çeşitlerini günlük yaşamda kullanım alanı da oldukça geniştir. Kompresör alırken dikkat edilmesi gereken iki önemli unsur debi ve basınç olarak karşımıza çıkmaktadır. Farklı model seçeneklerine sahip kompresör modelleri Yapibahce.com'da listelenmektedir. Kompresör Küçük ve büyük modellerini sitemizden inceleyebilirsiniz.
Kompresör Nasıl Çalışır?
Kompresör modellerinin çalışma prensipleri temel olarak araç motorlarının çalışması ile benzer niteliktedir. Kompresörlerde yer alan motorların aşağı yukarı olarak hareket etmesi ile sıkıştırılan benzin sayesinde yanma elde edilir. Bu sayede ortaya çıkan patlama ve yanma ile gaz dışarı atılır. İşleyiş olarak kompresör modelleri de bu akışa benzer bir çalışma prensibine sahip olmaktadır. Kompresör Modelleri tarafından elde edilen gaz veya akışkan, piston yuvasının yardımı ile kullanılır hale gelmektedir. Böylece basınçlı hava elde edilmektedir. Dolayısıyla da sıkışmış hava ve diğer gazlar, farklı alanlara uygulanmak adına hazır hale gelmektedir.
Kompresör Çeşitleri Nelerdir?
Kompresörler iki farklı tip olarak ele alınmaktadır. Pozitif yer değiştirme ve dinamik olarak iki başlık altında toplanmaktadır. Pozitif yer değiştirme olarak adlandırılan Kompresör Çeşitleri, kompresör mekanizmasına basınç uygulanması yolu ile soğutucu buhar basıncını artırmaya yönelik çalışma gerçekleştirmektedir. Dinamik olarak gruplandırılan modellerde ise, soğutucu akışkan basınçta yükseliş meydana getirerek akışkan basıncın sürekli hale getirmeye olanak sunan bir çalışma prensibine sahiptir. Kompresör çeşitleri, pistonlu, vidalı, merkezkaç, eksenel, dönel, jet olarak kendi arasında ayrılmaktadır.
Pistonlu Kompresör Nedir?
Pistonlu kompresörler, hacim azaltmak ve basınç yükseltmek için silindir yapısında bir piston yer alan kompresör modelidir. Pozitif yer değiştirme grubunda yer alan bu modellerde, pistonun ileri geri olarak bir döngü izlemesinden dolayı pistonlu kompresör adı ile anılmaktadır. Pistonlu Kompresör modelleri genelde endüstri sektöründe yoğunlukta kullanılmaktadır. Pistonlu kompresör modelleri kendi arasında, tek taraflı pistonlu, çift etkili pistonlu kompresörler olarak ayrılmaktadır.
·Tek taraflı pistonlu kompresörler; içerisinde yer alan basma subapların yardımı ile oluşturulan havayla birlikte toplanır bu işlemin ardından, çekvalf sistemi yardımı ile hava deposuna aktarılır. Depoya aktarılan havanın geri dönüşünü engelleyen de çekvalf sistemi olmaktadır.
·Çift etkili pistonlu kompresörler; başlangıçta alçak basınçlı olarak baskılanan havanın, sonraki adımlarda ikinci ve üçüncü kademelere aktarılması da soğutucu yardımı ile gerçekleşmektedir. Aynı şekilde hava deposuna aktarılan basınçlı hava, depoda yer alan atmosfer gazı içerisinde bulunan su buharını su tahliye vanalarına aktarımını gerçekleştirmektedir.
Vidalı Kompresör Nedir?
Basınçlı hava elde etmek için piston yerine rotor kullanılan kompresör modelleridir. Pozitif yer değiştirmeli makinelerden birisi olan vidalı kompresör modellerinin işleyiş şekli, sahip olduğu iki vidadan birisinin diğerini hareket ettirmesi ile hava ve diğer gazların sıkıştırılması sağlanmaktadır. Vidalı Kompresör modellerinin kullanım alanları olarak, otomotiv sektörü, inşaat sektörü, sanayi faaliyetlerin gerçekleştiği alanlar örnek olarak verilebilir.
Merkezkaç Kompresör Nedir?
Küresel hazneye sahip olan Merkezkaç Kompresör modellerinde çalışma işleyişi, küresel hazneye alınan havanın, merkezkaçın etkisi ve dönme hareketleri ile hız kazanmaktadır. Elde edilen havanın dışarı iletilmesi de hava toplama halkası yardımı ile sağlanmaktadır.
Eksenel Akımlı Kompresör Nedir?
Dinamik Kompresör modelleri grubu içerisinde yer alan eksenel akımlı kompresörler, akışkanlarda meydana gelen akışın daha fazla baskılamak için kullanılmaktadır. Kanat profili fanı yardımı ile baskılama işlemi gerçekleştirilmektedir. Eksenel akımlı kompresörlerin kullanım alanlarına örnek olarak, gemi motorları, küçük boyutlu enerji santralleri verilebilir.
Döner Kompresör Nedir?
Döner Kompresör modelleri, pistonlu kompresör modelleri ile aynı işlevi gerçekleştirmektedir. Oluşacak basınç farkını ve soğutucu akışkanın parçalarının aralarındaki akışın korunması ve depoda yer alan gazın sıkışması sağlanmaktadır. Döner kompresör modellerinin, pistonlu modelleri göre gaz sıkıştırma yöntemi daha az olmaktadır. Aralarındaki temel farklılık olarak bu durum gösterilebilir.
Jet Kompresör Nedir?
Jet kompresörler iki türe ayrılmaktadır. Hidrolik kompresörler ve gaz-buhar kompresörleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
·Hidrolik kompresör modelleri; endüstriyel herhangi bir malzemeden yardım almadan, alçak basınç oranına sahip olan suyun, havaya basınç uygulama yolu ile kullanılmasını sağlayan kompresör modelleridir. Yüksek derece elde bulunan su kütlesi, seviyesinin indirilmesi için havaya basınç uygulanmaktadır. Bu adımın ardından su basınçlı havada ayrışmaktadır.
·Gaz ve Buhar kompresör modelleri; bu kompresör modellerinde basınçlı havanın çıkması için bir ağız yer almaktadır. Ağızdan dışarıya çıkan basınçlı hava dışarı çıkarken genişlemesi ve hızlı hareket etmesi sayesinde havayı da beraberinde götürmektedir. Bu modeller genel olarak, zararlı buharın etkin olmadığı yerlerde, hava üfleme, havalandırma makinelerinde termo kompresör görevinde kullanılmaktadır.
Kompresör Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Kompresör Seçimi Nasıl Yapılır? Dilerseniz maddeler halinde açıklamaya çalışalım.
· S atın almanın sonrası için hizmet sunulması: Kompresörü satın aldıktan sonra ihtiyaç duyulacak hizmetlerin sunulması yani, servis hizmeti sunan noktaların olması, bakım periyotları için hizmetinin sunulması, yedek parçaların fiyatları gibi etkenler uzun vadede kullanım açısından önemli olmaktadır.
· Kompresörün kapasitesinin belirlenmesi: Kullanıcının ihtiyacı doğrultusunda modelin ve kapasitesinin doğru seçilmesi en fazla önem arz eden konulardan birisidir. Her model her alanda kullanıma uygun olmamaktadır.
· Vida devriminin belirlenmesi. Vida devrimi az olduğunda daha uzun vadede kullanım sunmakta ve aynı zamanda da sessiz çalışma olanağı sunmaktadır. Belirli seviyenin üzerinde olduğunda ise arızalanma olasılıklarının artış göstereceğinin bilinmesi gerekmektedir.
· Ana motorun belirlenmesi: Ama motorun kullanım amacı, vidaların tahrik edilmesidir. Yüksek kapasitede motor kullanmak, elde edilecek basınçlı hava maliyetleri üzerinde ortalama %15-20 oranlarında artış meydana getirmektedir.
· Tahrik sisteminin doğru seçilmesi: Vidaların tahrik edilmesi için iki yöntem bulunmaktadır; kayış kasnak ve akuple. Her iki yönteminde kendisine göre üstün geldikleri yanları olmaktadır.
· Basınçlı hava kalitesi belirlemek: Basınçlı havanın kalitesi üzerinde etkili olacak unsurlar havada bulunan yağ, nem ve toz miktarıdır.
· Çalışma basıncının seçimi: Bu noktada ihtiyaçlar devreye girmektedir. İhtiyaçtan daha fazla çalışma basıncı enerji maliyeti üzerinde artışlar meydana getireceğinin bilinmesi gerekmektedir.
· Gerekli ortam şartlarının iyileştirilmesi ya da en uygun ortamın tespit edilmesi; tercih edilecek cihazın almadan önce yorumlarının okunması ve araştırmaların geniş çapta yapılması; cihazların kalite belgelerine sahip olması gibi detaylar dikkat edilecek hususlardandır.
· Garanti şartlarının bulunmasına da mutlaka dikkat edilmelidir.
Kompresör Fiyatları
Kompresör modelleri tercih edilecek marka ve modele göre farklılık göstermektedir. Farklı gruplara ayrılan ve çeşitlilik noktasında da geniş kullanım alanlarına sahip olmasından dolayı da Kompresör Fiyatlarıfarklılık göstermektedir. Pistonlu kompresörler, vidalı kompresör modelleri, döner kompresör modelleri kendi aralarında gruplanmakta ve fiyatlandırılmaktadır. Burada kullanıcının ihtiyacı ve tercih ettiği marka etkili olmaktadır. Kullanıcıların bu alanda belirli bir bütçe ayırmaları ve iyi bir araştırma yapmaları en uygun cihazı satın almalarında etkili olmaktadır.