Budama Nedir? Budama Neden Önemlidir?

22-05-2024 12:10
Budama Nedir? Budama Neden Önemlidir?
Budama Ne İşe Yarar?

Tarımsal üretimde verimi ve ürünün kalitesini artırmak için yapılan bakım işlemine Budama denir. Budama işlemi asmalarda, meyve ağaçlarında ya da sebzelerde yapılabilir. Ancak genel olarak ağaçlı yapıya sahip tarımsal ürünlerde budama işlemi yaygın olarak gerçekleştiriliyor. Tarımsal ürünlerin yanı sıra diğer ağaçlar üzerinde de budama işlemi yapılması mümkündür. Çünkü budama bitkilerin gelişimini etkileyen önemli bir bakım işlemidir. 

 

Budama işlemi ile budanan bitki fazlalık dallarından kurtulur. Dalların kalabalık olması, ağacın yeteri kadar güneş ışını almasına engel olur. Bu engel durumunu ortadan kaldırmak için dal sayısının azaltılması gerekir. Budama işlemi yapılarak ağaç fazlalık dallarından kurtulur. Bu nedenle budama işlemi yapılma amacına göre verim, kalite ve gelişim için uygulanır. Şunu da söylemeden geçmeyelim. Her bir bitki için yapılan budama işlemi farklı şekillerde ve farklı zamanlarda yapılır. Bunun tam olarak ne anlama geldiğini şu şekilde açıklayalım. Ağaçların türlerine göre dal yoğunlukları ve budama istekleri değişkenlik gösterebilir. Budama işlemini yapmadan önce yapacağınız bitkiyi iyi tanımalısınız. Daha sonra uygun olan budama tekniği ile ağacı budayabilirsiniz. 

 

Budama tekniğinin yanı sıra budama zamanı da bitkinin türüne göre değişir. Yanlış zamanda yapılan budama işlemi, ağacın büyük zarar görmesine sebep olur. Özellikle dondan etkilenme oranı yüksek olan bitkilere yapılan zamansız budama, ağacın soğuktan etkilenmesine yol açar. Verimini düşürmekle kalmaz, ağacın solmasına ya da ölmesine sebep olabilir. Budayacağınız bitkinin ne zamana budanmasının uygun olacağını öğrenerek budama işlemini yapmanız, üretim açısından daha verimli olunmasını sağlar. 

 

Budama işlemi, farklı amaçlar için yapılmaktadır. İlk amaç, ağacı şekillendirmek içindir. Şekil budaması olarak adlandırılan bu budama tekniği ile ağaca budanarak şekil verilir. Diğer bir tür olan, ürün budaması genellikle kış aylarında, düşük sıcaklıklar yaşanmadan yapılır. Gençleştirme budaması ise ağacı yaşlı dallardan arındırmak için budama işlemi yapılır. Böylece ağaç gençleştirilir. Daha kaliteli bir ürün elde etmek için ise yaz budaması yapılması tavsiye edilir. 

 

Budama Makası Nedir? 

Budama işlemini gerçekleştirmek için kullanılan araca budama makası denir. Budama Makası ile bitkiler, fazlalık dallarından kurtulur. Budama makasları, kesilecek dalların sertliğine dayanıklılık gösterebilecek donanıma sahip olarak üretilir. Çünkü budama işlemi yapılırken kesilen dalların kalınlığı değişebilir. Her dal için verimli budama işlemi yapılabilecek bir budama makası kullanıcıların kullanım deneyimlerini de olumlu yönde etkiler.

 

Ağaçların yanı sıra çalıların budama işlemi de yine budama makası ile yapılır. Farklı dal boyutlarının olması, aynı zamanda farklı model budama makaslarının üretilmesine neden olmuştur. Bitkilerin türlerine uygun budama makaslarının alınması işlevsellik açısından size daha yardımcı olabilir. Örneğin küçük dallı bir bitkinin budamasını yaparken kullanacağınız bir budama makası ile, kalın bir dalın kesimi için kullanacağınız budama makası aynı olmayacaktır. Bu nedenle budama makası alırken kullanacağınız bitkinin türüne göre seçebilirsiniz.  

 

Budama Makası Çeşitleri, üç farklı bıçak modelinden oluşur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz; 

 

Örs

Baypas 

Papağan gagası 

 

Ayrıca budama makaslarının kol uzunluğu da kullanım alanlarına göre farklılaşabilir. Ulaşması kolay budama işlemi için tercih edilen budama makaslarının kol uzunluğu daha kısadır. Mesafe bulunan yerlerde kullanılan makasların kolları daha uzun ya da uzatılabilir formatta tasarlanabilir. Ayrıca insanların iş gördüğü eline uygun olması açısından budama makasları sağ el ve sol el için ayrı formatlarda da hazırlanıyor.

 

Budama makasının yapısı ile ilgili olarak söyleyebileceğimiz bir diğer konu ise bıçak tipi ile ilgilidir. Bıçağın yapımında kullanılan malzemeye göre üç farklı bıçak tipi bulunur. Bunlar; paslanmaz çelik, karbon çeliği ve titanyum kaplı bıçaklardır. Üç bıçak tipi arasında dayanıklılık derecesi yüksek olan bıçak, titanyum kaplı bıçaklardır.  

 

Budama Makası Seçimi Nasıl Olmalıdır? 

Yukarıda ayrıntılı olarak belirttiğimiz gibi her dal için aynı budama makasını kullanmanız mümkün değildir. Üretimi yapılan her budama makası modelinin farklı bir işlevselliği bulunur. Yaptığınız budama işleminden yüksek verim alabilmeniz için uygun Budama Makasını Seçimi gereklidir. Yapacağınız budama işleminin niteliğine uygun budama makası seçerek işinizin kalite değerini yükseltebilirsiniz. 

 

Budama aletlerinin seçimi, genel olarak 4 grupta incelenebilir. Budama işlemini yapacağınız dallar, ince ya da orta kalınlıktaysa bahçe makasını kullanabilirsiniz. Bahçe makası, boyut olarak kullanıma oldukça müsait olduğu için ince ve orta kalınlıktaki dalları kolayca kesmenize yardımcı olur. Bodur bitkileri bahçe makası ile budayabilirsiniz. Böylece hem emekten hem de zamandan tasarruf sağlamış olursunuz. Amaca uygun bıçağı seçmeniz iş gücünüzü azaltarak istediğiniz verimi almanız sağlar. 

 

Bahçe testeresi, kalın dallar için uygun olan araçtır. Eğer kalın dallar üzerinden Ağaç Budamaişlemini yapacaksanız tercih etmeniz gereken araç, bahçe testeresidir. Budama makasının yetersiz kaldığı kalın dallar için tercih edilebilir. Bahçe Testeresi modelleri, manuel ve elektrikli olarak değişebilir. Hangi modeli isterseniz kullanarak kalın dalları budayabilirsiniz. Ancak kullanım kolaylığı açısından Elektrikli Budama Testeresi size daha büyük avantaj sağlar. Manuel budama testeresini kullanmanız için güç kullanmanız gerekir. Kalın dallar mesafe açısından erişmesi zor yerlerde bulunduğunda Yüksek Dal Kesme Testeresi ile onları kolayca kesebilirsiniz.

 

Kalın dallar için kullanabileceğiniz bir diğer budama aracı kollu budama makaslarıdır. Budanacak dal, uzak bir noktada ise kollu budama makasları ile budama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bahçe makasından farklı olarak kol kısımlarının uzunluğu ayarlanabilir yapıdadır. Kol kısımlarını kısaltıp daha yakın mesafedeki dalları kesebilirsiniz. Mesafenin uzaması durumunda, kolları uzatabilir be işleminizi tamamlayabilirsiniz.

 

Budama işlemi için kullanılan bir diğer araç ise, motorlu testeredir. Motorlu testere daha kalın dallar ve ağacın gövde kısımları için kullanılması uygun budama aracıdır. Elektrikle ve benzinle çalışan modelleri bulunur. Güç kaynağı olan yerlerde elektrikli motorlu testerenin kullanılması uygundur. Güç kaynağının bulunmadığı alanlarda benzinli motorlu testereyi tercih edebilirsiniz. 

 

Akülü Budama Makası 

Sitemizde bulabileceğiniz budama makası modellerinden bir tanesi de akülü budama makasıdır. Akülü Budama Makası, boyu olarak bahçe makası ile benzerdir. Bataryalı yapısı sayesinde istediğiniz alanda kullanabileceğiniz bir yapıya sahiptir. Hyundai marka akülü budama makasında kablo bulunmaz. Hafif bir araç olduğu için taşıması oldukça kolaydır. Kullanıcısına sunduğu en büyük avantaj, emniyet sensörlüdür. Emniyet sensörlü sayesinde el ya da parmak temasını fark eder ve otomatik olarak anında durur. Akülü budama makası, 1 ila 1.5 saat kadar şarj edilebilir ve yaklaşık 4 saat kadar kullanım hizmeti sunar.  

 

Dal Budama Makası 

Testereli yapısı ile yüksek dalları kesmeye yarayan dal budama makası, uzatılabilir yapısı ile erişim sağlayamadığınız kısımlara ulaşarak dalları kesmenize olanak tanır. Fiskars yüksek dal kesme aracı ile ağaç dallarını kesebilir, fidanlarınızı budayabilirsiniz. Meyve bahçesi olan üreticilerimizin tercih ettiği ürünlerden bir tanesidir. Ayrıcı kesim başlığı üzerinde ayarlama yapabilirsiniz. Ulaşım sıkıntısı yaşadığınız dallara Fiskars yüksek dal budama aracı ile kolayca ulaşabilirsiniz.

 

Yapibahce.com sitemizi inceleyerek diğer pek çok ünlü markanın budama makası modellerini inceleyebilir ve Budama Makası Fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Budama makası modelleri ve diğer yapı ve bahçe malzemeleri yapibahce.com’da!

Telefon
WhatsApp
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.