Bahçe Sulama Malzemeleri

22-05-2024 12:19
Bahçe Sulama Malzemeleri
Bahçe Sulama Sistemleri

Bahçe Bakımı özveri ve ilgi isteyen bir alandır. Bitkiler ve özellikle toprak gerekli özen ile bakımı yapılmadığı takdirde verimli bir bahçeye sahip olmak mümkün değildir. Bitkilerin öncelikli ihtiyaçlarının başında ise su ihtiyacı kendisini göstermektedir. Doğal yollardan yeterli düzeyde su ihtiyacının karşılanmadığı durumda insan müdahalesi de kaçınılmaz olmaktadır. Yaz aylarında bahçe bakımında su ihtiyacı daha fazla önem arz etmektedir. Özellikle yaz aylarında yağış oranının az olduğu ve sıcaklık derecelerin yüksek olduğu aylar için su ihtiyacı hat safhada olmaktadır. Ayrıca kuraklığın her geçen zaman ile daha da yaklaştığı dünyamız için su kaynaklarının doğru kullanılması da ayrıca önem arz etmektedir. Dolasıyla elde bulunan kaynakları en verimli nasıl kullanabileceğimize yönelik çalışmalarda sürdürülmektedir.

 

Toprak yeterli Sulama ihtiyacının karşılanmadığı durumlarda bitkilerde sağlıklı bir gelişim beklemek yerinde olmayacaktır. Bitki ve ağaçların yaşamlarını sürdürmeleri için topraklarının bakımlı olması ve gerekli su dengesinin sağlanması gerekmektedir. Toprağı verimli olan bitki ve ağaçların verimli olmasında önemli etkenlerden birisidir. Ayrıca, bitkilerin ihtiyaç duyduğu su miktarı ve hangi aralıklarla sulama yapılacağı farklılık göstermektedir. Her birinin ihtiyacı kendisine özel olmaktadır. Dolayısıyla da her bitkinin bakımı için farklı bir çalışma yapmak gerekli olabilir.

 

Bakımlı Bahçe İçin Sulamada Dikkat Edilecek Ayrıntılar

Bahçe Sulama çalışmalarında karar verilmesi gereken ilk adım, sulama çalışmalarının yukarıdan mı aşağıdan mı yapılacağıdır. Bunun ile birlikte genel olarak bir bahçe bakımında dikkat edilecek belli başlı önemli noktalar kısaca;

 

·Sulama çalışmalarında önemli olan nemin eşit dağıtılması sağlamak gerektiğidir.

·Sık ve az su ile sulama yapmak daha sağlıklı olacaktır.

·Sulama zamanları için gece geç saatlerde ya da sabahın ilk saatlerini tercih etmek daha etkili olmaktadır.

·Sulama yaptığınız esnada bitkilerin yapraklarının ıslanmamasına dikkat edilmelidir. Islak yapraklarda hastalık oluşabilir. Islanan yapraklarda güneş altında kaldığında yanık izleri oluşabilir. Bunları önüne geçmek için sulama esnasında çiçek ve yapraklara su gelmemesine dikkat edilmelidir.

·Su miktarının doğru oranda kalmasına dikkat edilmelidir. Doğru sulama, köklere yeterli oranda su miktarının ulaştırılmasıdır. Bitki köklerine yeterli su miktarının iletilmediğinde etkili bir sulama çalışması gerçekleşmiş olmayacaktır. Ve zamanla susuz kalan bitki ve ağaçlarda sorunlar ortaya çıkmaktadır.

 

Sulama Yöntemleri

Bitkilerin sulanması iki farklı yöntem ile yapılmaktadır. Bunların ilki yukarıdan sulama olurken diğer yöntem ise aşağıdan sulama yöntemidir.

 

1.Üstten Sulama: Sulama yöntemlerinin en hızlı ve basit yolu olan üstten sulamada bitkiler, sulama kabı yardımı ile sulanmaktadır. Bu yöntemde; sulama bitkinin yaprak ve çiçek kısmına gelmeyecek şekilde bitkinin köküne yönelik olarak yapılmalıdır. Sulama çalışmasının etkili sonuçlanması adına, köklerin toprağın üstünü tamamen kapatmadığından emin olunmalıdır. Aksi takdirde toprağa yeterli oranda su takviyesi yapılması zorlaşacaktır.

 

2.Alttan Sulama: bitkilerin saksı ile birlikte bir kovanın içine yerleştirilir ve saksının yarısına kadar su doldurulur. Yaklaşık 30 dakika suyun içerisinde bekleyen saksı, bitkinin gereksinim duyduğu su ihtiyacını karşılamaktadır.

 

Sulama Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

Yağmurlama Sulama; bahçe sulamalarında doğala en yakın yöntemlerden birisidir. Yağmurlama sulama yöntemini kullanmak için iki farklı başlık alternatifi bulunmaktadır. Sprey ve rotor başlık olarak karşımıza çıkan bu yöntemde sprey başlıkların küçük boyutlara sahip olmasından dolayı daha dar alanlarda kullanmak için idealdir. Rotor başlıklar ise daha geniş alanlarda kullanmak için uygun seçimlerdir. Sprey başlıklar şemsiye şeklinde sulama yolu izlerken, rotor başlıklarda ise dönerek sulama çalışmasını gerçekleştirmektedir.

 

Damlama Sulama sistemleri; en ekonomik sulama yöntemlerinden birisidir. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu su miktarını direkt köküne yönelik yürütülen çalışmalardır. Sıklıkla çiçek bakımı, çalılar ve bireysel bitki bakımlarında tercih edilmektedir.

 

Sprey Sulama Sistemleri, bitki ve ağaçların ihtiyacı olan su için toprağı bırakılan spreyler ile ince bir sis tabakası ile bitkilerin sulanmasını kapsayan yöntemlerdir.

 

Anti sifon sulama sistemleri, en yaygın kullanılan sulama sistemleridir. 360 derece dönebilen yapısı ve püskürtme yöntemi ile uygulanmaktadır.

 

Dişli tip sulama sistemleri, çimen ve geniş alana sahip bahçeler için kullanılan bir yöntemdir. Çalışma prensibi olarak anti sifon yöntemi ile aynı özelliktedir. Farklı olan yanı ise basıncı düzenleyebilme etkisi vardır ve 25-60 metre alan içerisinde sulama yapmaktadır.

 

Sulama Sistemi Kullanmanın Avantajları

· Sulama Sistemleri kullanım alanlarına göre, sığ alanların sulanmasında kolaylık sunmaktadır.

· Zamandan ve emek gücünden tasarruf yapılmaktadır.

· Gereksiz su tüketiminin önüne geçilebilmektedir.

· Su kaynaklarının verimli ve yeterli düzeyde kullanılmasına olanak sunmaktadır.

· Kontrollü sulama yaparak bitkilerin fazla sudan etkilenmesinin önüne geçilebilmektedir.

· Özellikle damla sulama yöntemlerinde bitki kökünün oksijen ve nem dengesi korumasında etkili olmaktadır.

· Bitkilerde meydana gelebilecek hastalıkların sayısının en az orana indirilmesini sağlaması,

· Erozyon ve toprak kaybını önlemede fayda sağlaması,

· Yeterli uzunlukta bir Hortum kullanılarak her alanda sulama yapabilme olanağını sunması,

· Çeşitli sistemlerin olmasından dolayı mali açıdan da farklı alternatifler sunması,

· Basınç ayarlamalarının yapılabilir olması,

· Bakımsızlıktan meydana gelebilecek yabani otların oluşmasının önlenmesi.

 

Gibi avantajları bulunan sulama sistemleri ile bakımlı ve verimli bahçelere ulaşmak daha kolay olabilir.

 

Sulama Sistemlerinde Zamanlamanın Önemi

Tarım Sulama Sistemleri etkin kullanıldığında pek çok avantaj sunmaktadır. Sulama sistemlerinde zaman yönetimi önemli konulardan birisidir. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu su miktarı kadar, ihtiyaç duyduğu zaman aralığı da farklılık göstermektedir. Her bitki kendisine özel bir sulama yöntemi ve zamanı istemektedir. Bitkilerin sulama zamanını etkileyen faktörler, mevsim, yağış miktarı, sıcaklık dağılımına yönelik olabilir. Bahar aylarında ihtiyaç duyulan su miktarı daha az olurken, yaz aylarında ihtiyaç duyulan su miktarı daha fazla olmaktadır. Çim alanlarının günde iki defa sulanması gerekli olmak ile birlikte, daha çok güneşin olmadığı vakitlerde sulama yapmak daha doğru bir tercih olmaktadır. Güneşli saatlerde bitkilerin ya da çimlerin üzerinde su damlası olması, mercek etkisine neden olacağı için bitkilerin yüzeylerinde yanıklar meydana gelmektedir.

 

Sulama sistemlerinin sunduğu en önemli adım zamanlama ve miktar anlamında ayarlamaların kendiliğinden yapılmasıdır. Otomatik Sulama imkânı sunulduğu için, gereksinim duyulan su miktarının yeterli oranda olmasına olanak sunmaktadır. Bu adımda Sulama Zamanlayıcı büyük önem arz etmektedir. Sulama zamanlayıcılar sayesinde bahçeleriniz ayarladığınız saatlerde sulama işlemini gerçekleştirecektir. Bu durum da bitkilerin susuz kalmasına ya da zamansız sulamanın zararlarının meydana gelmesini engelleyecektir. Kısa mesafeli alanlarda kullanmak için musluklara takılabilen yapıda sulama zamanlayıcılar sayesinde sulama işlemlerini otomatik olarak ayarlama imkânına sahip olabilirsiniz. Avantajlı bahçe sulama ekipmanları için Bahçe Sulama Malzemelerikategorimizden yardım alabilirsiniz. 

Telefon
WhatsApp
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.